14.02.2017

Најава стручног скупа „Вртић као сигурна база: унапређење сарадње вртића и установа социјалне заштите у области хранитељства Нови Сад“


Центар за породични смештај и усвојење Нови Сад, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду и Немачка развојна сарадња коју имплементира ГИЗ најављују

СТРУЧНИ СКУП

Вртић као сигурна база: унапређење сарадње вртића и установа социјалне заштите у области хранитељства Нови Сад, 13.5.2017. године

Стручни скуп ће се одржати у сусрет овогодишњем Међународном дану породице и окупиће стручњаке из области предшколског васпитања и образовања и социјалне заштите деце: васпитаче, медицинске сестре васпитаче, стручне сараднике и сараднике предшколских установа, водитеље случаја, саветнике за хранитељство, хранитеље, професионалце из Завода за социјалну заштиту, истраживаче са научно истраживачких институција и слично.

Основни циљеви рада на овом стручном скупу тичу се препознавања снага, потреба и могућности унапређења сарадње између предшколских установа и установа социјалне заштите у области подршке деци на породичном смештају и хранитељским породицама. Уважавајући чињеницу да предшколске установе похађају и деца мигранти, повратници из западне европе, стручни скуп ће обухватити и тему рада са овом корисничком групом.

Кључне теме на којима ће се на скупу говорити су: 1. Брига и деци: прилагођавање деце из хранитељских породица на вртић 2. Брига о деци: улога водитеља случаја у сарадњи са предшколским установама 3. Брига о породици: сарадња вртића и хранитељских породица 4. Брига о породици: улога саветника за хранитељство у сарадњи са предшколским установама.

Планирано је да саџај скупа, осим рада у дискусионим групама и излагања радова, употпуне: - пленарна предавања на тему потреба деце на породичном смештају и хранитељских породица и могућности вртића и установа заштите у обезбеђивању квалитетније подршке - практичне радионице на тему обухвата деце из хранитељских породица системом предшколског васпитања и образовањаОрганизацију скупа подржавају Удружење стручних сарадника и сарадника предшколских установа Србије, Удружење социјалних радника у предшколским установама и школама Републике Србије, Центар за подршку раном развоју и породичним односима “Хармонија” и Новосадска мрежа за децу


- активности усмерене на боље познавање кључних актера у бризи о детету на смештају („Жива библиотека“ са хранитељима).

Све додатне информације о скупу можете погледати на www.цпсунс.рс Молимо вас да због ограниченог броја места своје присуство потврдите пријавом на адресу (вртициихранитељи@гмаил.цом). Рок за пријаву учешћа на конференцији је 30.4.2017. године.

Скуп је акредитован код Завода за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ) и биће најављен Комори социјалне заштите.

Биће нам задовољство да узмете учешћа у овом скупу, као предавач, активни учесник (пријавом и излагањем рада), као слушалац скупа, или учесник у „Живој библиотеци“.

Радујемо се прилици да заједничким радом унапредимо бригу о деци на хранитељском смештају и подршку породицама и вртићима који се о њима старају!

ДОКУМЕНТА