20.04.2018

Најава међународне конференције "Хранитељство као подршка раном развоју деце"


Центар за породични смештај и усвојење Нови Сад, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду, Регионални пројекат "Социјална права за осетљиве групе" (СоРи), Немачке развојне сарадње
и Центар за подршку раном развоју и породичним односима “Хармонија”
 
Најављују
МЕЂУНАРОДНУ КОНФЕРЕНЦИЈУ
ХРАНИТЕЉСТВО КАО ПОДРШКА РАНОМ РАЗВОЈУ ДЕЦЕ
Нови Сад, 15. 05. 2018. године
 
Велика сала Скупштине Аутономне покрајине Војводине
 
Конференција ће се одржати поводом Међународног дана породице и дана Центра за породични смештај и усвојење Нови Сад. Окупиће стручњаке из области предшколског васпитања, здравства и социјалне заштите деце: васпитаче, медицинске сестре васпитаче, стручне сараднике и сараднике предшколских установа, педијатре и медицинске сестре из области педијатрије, водитеље случаја, саветнике за хранитељство, хранитеље, професионалце из Завода за социјалну заштиту, истраживаче са научно истраживачких институција и слично.

Основни циљеви рада на конференцији тичу се препознавања важности ране интервенције и значаја породичног смештаја за децу од рођења до треће године живота, као алтернативне бриге. Поред тога, важан аспект рада на конференцији ће бити и умрежавање свих значајних занитересованих страна и унапређење сарадње између предшколских, здравствених и установа социјалне заштите у области подршке раном развоју деце на породичном смештају. На конференцији ће бити представљена и искуства из Босне и Херцеговине и Црне Горе. Међународна конференција ће бити пријављена Комори социјалне заштите.
Кључне теме о којима ће се на конференцији говорити су:
1. Породични смештај као аспект ране интервенције за децу из система социјалне заштите;
2. Ургентно хранитељство – смернице, искуства и капацитети за подршку детета и хранитељске породице;
3. Улоге и задаци сваког појединачног актера у обезбеђивању ране интервенције деци на породичном смештају.

Планирано је да саџај конференције, осим излагања, употпуне:
- Групне паралелне дискусије о ургентном породичном смештају и међусобној сарадњи;
- Активности усмерене на боље познавање кључних актера у бризи о детету на ургентном смештају („Жива библиотека“ са хранитељима).

Све додатне информације о скупу можете погледати на www.cpsuns.rs/ 

Пријава на конференцију се врши путем попуњавања формулара који се налази на следећем линку:
Konferencija-podrška ranom razvoju

За све учеснике који долазе са територије ван Новог Сада биће обезбеђена рефундација путних трошкова. Потребно је да са собом понесу личну карту. За рефундацију путних трошкова је неопходно да се у пријемном формулару назначи потреба рефундације.
Рок за пријаву учешћа на конференцији је 30. 04. 2018. године. У случају да се пре истека рока попуни капацитет од 150 учесника, рок за пријаву ће бити скраћен. Сви учесници ће електронским путем благовремено добити агенду.
Уколико имате било каквих нејасноће контактирајте нас на (+381 21) 461 171 или на podrskaranomrazvoju@gmail.com. Контакт особа је Марина Ристић.

Радујемо се прилици да заједничким радом унапредимо подршку раном развоју деце на породичном смештају и подршку породицама који се о њима старају! 
ДОКУМЕНТА